Beta and RC seems to be slow with IntelliSense

I would like to ask whether it is just my machine or whether you all
experience this. After installing ReSharper beta and now RC I see much
slower response in IntelliSense. It was quite fast in the previous nightly
builds but recently the response to IntelliSense is very slow (it takes
about 2 seconds what took 0 seconds before). I am talking about
small/mid-size DLL C# projects (50 classes, 100 files in the project).

Thanks,
David.

7 comments

I am having a lot of problems with errors when I start Intellisense. This is with some large projects.

0

I don't notice any difference here on my machine. I have been working on the
same project the last couple of weeks and I installed each time the latest
nightly build. Have you tried completely uninstalling R# and performing a
fresh install?

Cheers

Gabriel Lozano-Moran

"David Pokluda" <info@online.pokluda.cz> wrote in message
news:g26p37$cfn$1@is.intellij.net...
>I would like to ask whether it is just my machine or whether you all
>experience this. After installing ReSharper beta and now RC I see much
>slower response in IntelliSense. It was quite fast in the previous nightly
>builds but recently the response to IntelliSense is very slow (it takes
>about 2 seconds what took 0 seconds before). I am talking about
>small/mid-size DLL C# projects (50 classes, 100 files in the project).
>

Thanks,
David.



0

I'm finding the latest RC to be the slowest ever. I just waited 15 minutes for it to load my solution, this on a brand new quad core 3GHz Intel processor with 4GB ram (the same process took <1 minute in the beta). Once it finished loading, it's completely unresponsive. I type, wait 3-4 seconds, and text starts to appear, very slowly. I'm frankly appalled by the performance drop. How is this possible? Don't they do tests?

I noticed while it was loading that it spent 3-4 minutes in the "Loading assembly System". This just can't be right, something must be seriously wrong with this RC.

I'm so fed up with the whole tool now I don't know where to begin.

0

I do not notice any measurable slowdown with VS2008 and RS RC2 (816 build), runing on either a quad-core (Server-64 2008, 8GB) system or a dual-core (XP, 4GB) laptop.

However, I do on occasion (at least once per day) find that VS2008 immediateley (during the splash screen) encounters a problem on the quad-core system, and has to shutdown. It usually works fine for the next few hours. This is not reproducible on demand, but it does reoocur. I think this is new with RC2, or at least very recent.

Similarly, on both systems occasionally VS2008 will stop responding, and one of the CPUs will be at 100% (with no noticeable changes in the VM, page faults, I/O, ...). This tends to happen after a checkin (I use TFS), but again is not reproducible on demand. This condition persists until I ose patience and terminate VS2008 (my record is about 35 minutes). This is not new with RC2.

THere may be a multi-thread race condition or similar error lurking somewhere. The next time it happens I will try to kickoff a second VS2008 session and attach to the stuck process to see what is happening.

0

Hello Aggie,

Does it do the same thing every time you open solution? Since there was possible
problem with corrupted caches in number of cases, we changed version number
for the cache files, so they rebuild when you install new version. Once for
each solution. Since format really changed in ReSharper 4, users which didn't
participate in EAP will have to do it anyway, and for EAP users we wanted
to clean-rebuild caches so any leftovers from EAP builds would be cleaned.

As for slow typing, we noticed something like this a number of times during
ReSharper 4 EAP, but cannot reproduce it reliably to investigate. We concider
this as critical problem, but don't have a solution yet. We try hard to fix
this!

Sincerely,
Ilya Ryzhenkov

JetBrains, Inc
http://www.jetbrains.com
"Develop with pleasure!"


IR> I'm finding the latest RC to be the slowest ever. I just waited 15
IR> minutes for it to load my solution, this on a brand new quad core
IR> 3GHz Intel processor with 4GB ram (the same process took in the beta). Once it finished loading, it's completely IR> unresponsive. I type, wait 3-4 seconds, and text starts to appear, IR> very slowly. I'm frankly appalled by the performance drop. How is IR> this possible? Don't they do tests? IR> IR> I noticed while it was loading that it spent 3-4 minutes in the IR> "Loading assembly System". This just can't be right, something must IR> be seriously wrong with this RC. IR> IR> I'm so fed up with the whole tool now I don't know where to begin. IR>]]>


0

Hello Brian,

BS> The next time it happens I will try to kickoff a second
BS> VS2008 session and attach to the stuck process to see what is
BS> happening.

Thanks, Brian, this is the best thing one can do to help us find and fix
this problem. If possible, please attach native debugger in addition to managed
one, and dump all stacks. Or you can just grab minidump with WinDbg and send
it to me: orangy at jetbrains dot com

Sincerely,
Ilya Ryzhenkov

JetBrains, Inc
http://www.jetbrains.com
"Develop with pleasure!"


0

Just out of curiosity, does it make a difference in the speed of bringing up the options for you if you use the tab key or the space bar after typing "override" in a class?

0

Please sign in to leave a comment.