Reshaper 5 hangs while loading caches :(

Reshaper 5 hangs while loading caches in VS 2008. I was using 4.5 and I have installed the new one and that is not working when I try to analyse whole solution. It seems like working on loading the cache. I tried every thing. I removed cache files. removed and reinstalled reshaper 5. Nothing helps. When I reinstall 4.5 it works correctly but I can't use 5.

Any idea?

24 comments
Comment actions Permalink

Please could you attach debugger and send us the stacktraces of all threads with managed frames?

Thank you in advance.

0
Comment actions Permalink

I dont know what are you talking about. There is no runtime and no stack trace. Which process do I need to attach to ? devenv.exe ??

I am sending you my screen shot. I hope that will help.



Attachment(s):
LoadingCaches.png
0
Comment actions Permalink

Yes, please run one more VisualStudio, then attach to devenv.exe (the hung studio). After debugger is initializer, press "pause" and examine all threads (Debug->Window->Threads). Please give me traces for all managed threads, especially for threads named "Cache Update" and "Cache Load"

Thank you

0
Comment actions Permalink

Here is the screenshot for thread list. But call stack shows only [external code]

Can you guide me to find what you looking for ?

my msn messenger is xtro_free@hotmail.com



Attachment(s):
Threads.png
0
Comment actions Permalink

Great.
Now please right-click on "External Code" line in call stack window, and enable showing extranal code

0
Comment actions Permalink

it is comming..



Attachment(s):
CacheUpdateCallStack.png
0
Comment actions Permalink

Thank you.

Somehow ReSharper fails to launch external process.... I've passed this issue to our QA to reproduce.
Anyway, the problem will be fixed in the bugfix update

0
Comment actions Permalink

I have installed new visual studio 2010 on the same computer with visual studio 2008 resharper 4.5 installed. And resharper 5 also won't work in vs 2010   it hangs while loading cache.
I tried to run VS2010 as administrator with the thinking of security conserns and it didnt help.

since 4.5 has no support for vs2010, atm, I cant use any resharper on vs2010

Then, I wanted to test it on a resharper free computer.

My friend's computer had vs2008 and vs2010 installed but no resharper.

1. I have installed resharper 4.5 on vs2008 on his computer.
2. created a new mvc 2 web project.
3. started full solution analyze from resharper options window. it worked.

4. unistalled resharper 4.5
5. reopened vs2008 to see it is uninstalled and closed vs2008.

6. installed resharper 5.0 on vs2010 only
7. created a new mvc 2 web project.
8. started full solution analyze from resharper options window. but it didnt work like in my own computer.

I hope this helps you to find the error.

I want to use resharper 5.0 on vs2010 asap

0
Comment actions Permalink

Hi,

Could you please contact me directly via email - Kirill.Falk@jetbrains.com. I couldn't reproduce this with your steps.
Thanks!

--
Kirill Falk
JetBrains, Inc
http://www.jetbrains.com
"Develop with pleasure!"

0
Comment actions Permalink

I sent an email many days ago but I didn't get an answer. any progress on this ?
I still can't use reshaper vs2010. I dont want to reinstall vs2010 or win7 maybe.

0
Comment actions Permalink

Hi, I have the same problem from the first REsharper 5.0 beta nightly builds. In this thread http://www.jetbrains.net/devnet/thread/284367 we try to publish an issue, but no one from resharper developers want do anything. The problem is really annoying. I have reinstall Windows 7 Ultimate(release), install Visual Studio 2010 (release), install Resharper 5 (Release) and now I have the problem on my laptop. But on my work I have the same configuration and resharper 5.0 works fine. All betas, all realises, all nightly builds. Maybe problem in hardware (interferring with resharper code) ?

I have post an issue on the jetbrains developer site http://youtrack.jetbrains.net/issue/RSRP-171570, bug submitted, but no any activity on it. It is a very poor service... Guys, it`s realise, why we have this bug and no any solution on resolve it for the past 5 month?

0
Comment actions Permalink

I'm also getting the exact same behaviour.  Any new developments on the issue?  

Windows 7 64-bit Enterprise

Intel i7 920 w/ 9gbs RAM
GeForce 9500 GT and GTX 260
Visual Studio 2010 Professional Version 10.0.30319

Visual Studio 2008 Version 9.0.30729.1 SP
JetBrains ReSharper 5.1   Full Edition build 5.1.1727.12 on 2010-07-07T20:40:20

Clean uninstalls/reinstalls  of all of the above.  Cache set to TEMP (after failing on solution folder)

0
Comment actions Permalink

Hi,
I'm Having the same problem,



Resharper v5.1.1727.12
Visual Studio 2008 :
Windows Vista Home Premium

0
Comment actions Permalink

Hello,

Thanks for the post. Could you please provide detailed hardware configuration of your working environment?
Also, please take a look at your windows services and try to find

-Local Communication Channel

-Logon Session Broker


If they are exist and run, try to disable them and run VS with R# again. Please let me know if it helps.

Thanks in advance!



Kirill Falk
JetBrains, Inc
http://www.jetbrains.com
"Develop with pleasure!"

0
Comment actions Permalink

Hello koby,

Please try turning off Solution-Wide analysis for your solution by editing
the

Could you please also check if enabling solution-wide analysis on a newly
created small class library project leads to the same problem (ReSharper
hangs while loading this project)? Thank you!

Andrey Serebryansky
Support Engineer
JetBrains, Inc
http://www.jetbrains.com
"Develop with pleasure!"

Hi,
I'm Having the same problem,
Resharper v5.1.1727.12
Visual Studio 2008 :
Windows Vista Home Premium
---
Original message URL:
http://devnet.jetbrains.net/message/5268428#5268428



0
Comment actions Permalink

Hi,
I tested a new project c# class library.
I tried a fresh install both VS and Resharper (and also without VisualAssist) and to no avil.
As long as the "solution wide analysis" is switched off every thing goes well.
And once i switch on the "solution wide analysis" the IDE hangs on loading cache.
I gave it more then an hour before killing the VS IDE with the task manager.

I attached the test soultion.

Any more sugestions?



Attachment(s):
MessageBoxExLib.zip
0
Comment actions Permalink

I tried disabling the services "Local Communication Channel" and "Logon Session Broker" ,It didn't help.

my computer is HP Pavillion dv6690ej  with Windows Vista Home Premium Service Pack 2
The Windows is localized (Hebrew). And has all the updates from windows update.
The visual studio is 2008 I attatched a file with the VS version information



Attachment(s):
VS.txt.zip
0
Comment actions Permalink

I am having the same problem with my HP laptop - I have created this issue here for the problem:  http://youtrack.jetbrains.net/issue/RSRP-188853

0
Comment actions Permalink

Hello David,

Please try one of the upcoming builds from http://www.jetbrains.net/confluence/display/ReSharper/ReSharper5.1.1Bugfix+Builds.
Thank you!

Andrey Serebryansky
Support Engineer
JetBrains, Inc
http://www.jetbrains.com
"Develop with pleasure!"

I am having the same problem with my HP laptop - I have created this
issue here for the problem:
http://youtrack.jetbrains.net/issue/RSRP-188853

---
Original message URL:
http://devnet.jetbrains.net/message/5270637#5270637



0
Comment actions Permalink

Hello,

Here is sample workaround how you can work with SWEA

1. Open VS
2. Open your project
3. Switch on SWEA. Waiting for the loading caches freeze
4. Kill the JetBrains.ExternalProcessStorage process
5. After that SWEA has to start working.

Let me know asap if it helps!

Of course we continue to try to reproduce this on the our side.

--
Kirill Falk
JetBrains, Inc
http://www.jetbrains.com
"Develop with pleasure!"

On 7/9/2010 2:10 AM, Stryder Crown wrote:

I'm also getting the exact same behaviour.  Any new developments on the issue?

>

Windows 7 64-bit Enterprise

>

Intel i7 920 w/ 9gbs RAM
GeForce 9500 GT and GTX 260
Visual Studio 2010 Professional Version 10.0.30319
Visual Studio 2008 Version 9.0.30729.1 SP
JetBrains ReSharper 5.1   Full Edition build 5.1.1727.12 on 2010-07-07T20:40:20

>

Clean uninstalls/reinstalls  of all of the above.  Cache set to TEMP (after failing on solution folder)

>

---
Original message URL: http://devnet.jetbrains.net/message/5267315#5267315



--

0
Comment actions Permalink

It worked.
I did exacly what you said, i killed the external process and the SWEA started working.
It did prompt the resharper exception dialog (with no exception to submit)

P.S
I reproduced you steps multiple times and it workes every time.

0
Comment actions Permalink

Hello,

Everyone who experienced the problem with hangs during the loading
caches, please try to download the newest nightly build (5.1.1746.21
will be published in one-two hour). Please let me know ASAP if it helps!

Thanks!

--
Kirill Falk
JetBrains, Inc
http://www.jetbrains.com
"Develop with pleasure!"

On 8/23/2010 7:40 PM, Kirill Falk wrote:

Hello,

>

Here is sample workaround how you can work with SWEA

>

1. Open VS
2. Open your project
3. Switch on SWEA. Waiting for the loading caches freeze
4. Kill the JetBrains.ExternalProcessStorage process
5. After that SWEA has to start working.

>

Let me know asap if it helps!

>

Of course we continue to try to reproduce this on the our side.

>

--
Kirill Falk
JetBrains, Inc
http://www.jetbrains.com
"Develop with pleasure!"

>

On 7/9/2010 2:10 AM, Stryder Crown wrote:

>> I'm also getting the exact same behaviour. Any new developments on the
>> issue?
>>
>> Windows 7 64-bit Enterprise
>>
>> Intel i7 920 w/ 9gbs RAM
>> GeForce 9500 GT and GTX 260
>> Visual Studio 2010 Professional Version 10.0.30319
>> Visual Studio 2008 Version 9.0.30729.1 SP
>> JetBrains ReSharper 5.1 Full Edition build 5.1.1727.12 on
>> 2010-07-07T20:40:20
>>
>> Clean uninstalls/reinstalls of all of the above. Cache set to TEMP
>> (after failing on solution folder)
>>
>> ---
>> Original message URL: http://devnet.jetbrains.net/message/5267315#5267315
>
>


--

0
Comment actions Permalink

Fyi.  I've done this, but found that it resulted in VS being extremely unstable.  Every now and again, VS would lock up on me.  This would often happen in the middle of renaming some method/property. But I wasn't able to reproduce it consistantly or find any error messages.  There wouldn't be any JetBrains processes to kill either...Since I've fully disabled SWEA, I've not had any problems.

Stryder

PS I'll be sure to try the new build as soon as its available.  Thanks!

0
Comment actions Permalink

Installed the nightly build.  So far so good!  It loads up, no hang.  We'll give it the next few days to see how it responds.  Thanks!

0

Please sign in to leave a comment.