Debugging MSTest in Visual Studio 2017.3 (15.3): 'Inconclusive: Test not run'

In case you have 'Inconclusive: Test not run' status for MSTest tests when you launch "debug" for a unit test in ReSharper 2017.1.x, please install the latest ReSharper 2017.2 release build https://www.jetbrains.com/resharper/download/.  

Related request on YouTrack: https://youtrack.jetbrains.com/issue/RSRP-465541

44 comments

For me, with some projects, the cause was having a file path to a settings file which no longer exists in the following setting. Thanks Maria in Support for pointing me to it.

ReSharper | Options | Tools | Unit Testing | MsTest

I still have the same issue with other projects however. Microsoft has released debugging related fixes recently although even the latest version, 15.5.4, doesn't seem to address the issue.

Edited by Won Lee
0

@Alexander: I have now uploaded (HTTP) a trace for Inconclusive error. Filename is "resharper_log_verbose_test_inconclusive.zip". Let me know if there's anything else you need.

0

Hi there!

Yes, as @Won Lee said, a non-existent setting file can be one of the reasons why you get "Inconclusive" message (thanks to @maxim.shlain for help): https://youtrack.jetbrains.com/issue/RSRP-467908. The fix will be available in the next bugfix - 2017.3.2 (end of January).

@Mathias Johansson, thanks, got it! We need some time to analyze.

0

@Maria, @Alexander: I can confirm that @Won Lee's fix by clearing the Test Setting file field in ReSharper Options works since the file that was specified does not exist.

0

@Maria, R# team - currently using VS 15.5.4 with .NET framework 4.7.02556 and receiving the error "Inconclusive: Test not run" for all MSTest and XUnit tests. I believe this issue only started recently when upgrading to R# 2017.3.1. I have checked the Test Setting File workaround suggested by Won Lee above and this does not work for me.

Are we any closer to releasing a fix? Thanks

0

@Mathias Johansson, nice to hear that!

@Philip Barnes, could you please submit a request via https://resharper-support.jetbrains.com/hc/en-us and provide a log file? Please run Visual Studio with the command line 'devenv /ReSharper.LogFile C:\log\resharper_log.txt /ReSharper.LogLevel Verbose', reproduce the issue and send us 'resharper_log.txt' file. Thanks!

0

Hi,

I also have this issue with latest updates (as of today).  I can try and supply log file if that will help.

I had nothing in test settings.

For other users, disabling MsTest support in this screen at least allows me to use VS to debug these tests :)

Best

Matt

 

0

I get this problem too, using Resharper 2017.3.2.. It works for most my projects, but in this single one all the tests fail with the "inconclusive" failure and no information about why.

All my tests work in the VS default test runner, and if I turn the test project into a console app and write my own test runner to monitor unhandled exceptions and first chance exceptions, I still don't see anything critical, and my tests run through with my console app test runner.

There's probably some issue with the project, but without a failure message to go on, and not being able to reproduce it outside of resharper test runner, it is pretty daunting to guess at the error.

Could you make an error message for what inconclusive means so we have a chance of tracking down the failure?

I'm guessing the issue is related to dependencies on this WebApi project. I initially got some .dll conflicts which showed up in VS test runner and my own console test runner, but when I got those fixed and green, resharper was still showing inconclusive. And I've tried on other computer and with manual cleaning of all temporary files, with newest version of VS professional and resharper.

Edited by Hakon Humberset
0
 
I'm having the same problem to run any test using NUnit framework. "Inconclusive: Test not run"

Visual Studio 2017 15.5.6

ReSharper Ultimate 2017.3.3  Build 111.0.20180302.65130

 

---------- SOLVED Adding project dependency to Microsoft.NET.Test.Sdk --------------

 

 

 

Edited by Jukarox
0

I am still trying to run tests using ReShaper in VS2017 and they do not execute and no message is displayed VS 2017 Version 15.6.5 and ReSharper Ultimate 2017.3.5.

Has this problem been solved? 

0

@Ashton Judson, the problem that was known to us in January was fixed in R# 2017.3.2. Probably, you're facing some other problem.

What type of project do you use? Is the problem reproduced in all solutions, even in newly created one?

0

@Alexander Kurakin, 

It happens in all projects even new ones.

 

0

I have a simliar problem with R# 15.7.27703.2000 and Visual Studio 15.7.1. Tests are inconclusive and I can't debug the tests (no breakpoints are hit, the test just run throu).

0

I'm running Resharper 2018.1.4, and Visual Studio Enterprise 2017, version 15.7.27703.2047. I found that using Nuget package 'MSTest.TestFramework' causes unit test not to appear in Unit Test Explorer, and give 'Test inconclusive' issues, too (at least version 1.1.11 does, haven't tried other versions). Using Visual Studio's own dll-reference does work, though. C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2017\Enterprise\Common7\IDE\PublicAssemblies\Microsoft.VisualStudio.QualityTools.UnitTestFramework.dll

0

Please sign in to leave a comment.

Have more questions?

Submit a request